Radio Kootwijk

Category : Tentoonstelling

Radio Kootwijk.

Altijd al nieuwsgierig geweest naar een stukje Nederlands-Indië geschiedenis? Ja? Nou dan raad ik je aan om een keer naar Radio Kootwijk te gaan. Schrijf je van tevoren in voor de rondleiding van Staatsbosbeheer. Je kan dan het voormalig zendgebouw niet alleen van buiten ontdekken, maar ook van binnen. Dat is zeer zeker de moeite waard. Je gaat met een groep van 30 mensen onder begeleiding van een gids op pad. Startend bij de portiersloge ga je over het terrein dat in 1923 zijn oorsprong vond en eindigt bovenop de toren met een geweldig uitzicht over de Veluwe.

JTBM-tentoonstelling-Radio Kootwijk

Voor het plaatsen van het zendstation was een rustig gebied nodig en de Midden-Veluwe was begin van de vorige eeuw nauwelijks bewoond en een prima locatie voor dit project. Er werd een groot gebied vlak gemaakt, om zodoende het enorme gebouw te plaatsen met zijn torenhoge masten voor de lange afstandsgolven. Het gebouw werd ontworpen door de Amsterdamse architect Julius Luthman (1890-1973). Dit moet indertijd een waanzinnig indrukwekkend beeld hebben gegeven. Het betonnen kolos met de enorme masten en koperen leidingen in de stilte van de Veluwe. Radio Kootwijk is een van de eerste gebouwen die gemaakt is van beton en ‘een wonder van de moderne techniek’. Want de gebouwen die eerder voor lange afstandsgolven waren gemaakt in Duitsland waren van hout en gingen al snel door de intense hitte in vlammen op. Om de hitte van de machines de baas te blijven was ook koelwater nodig ondanks dat het beton de hitte behoorlijk goed kon verdragen. Hiervoor werden enorme diepe putten geslagen om de waterpompen te plaatsen. Tevens ontstonden er hierdoor de langste wenteltrappen van Nederland.

JTBM-tentoonstelling-Radio Kootwijk

Vanaf het moment dat de radiotelefoondienst opende kon men direct bellen met Nederlands-Indië. Het thuisfront kon 3 minuten bellen voor 30 gulden en dat bekende in die tijd dat je een gemiddeld maandsalaris kwijt was. Omgerekend naar de huidige tijd zou je ongeveer 230 euro kwijt zijn. Na Dit succes werden de verbindingen naar andere continenten snel uitgebreid en werd communiceren steeds gemakkelijker. Na jaren trouwe dienst werd Radio Kootwijk definitief gesloten in 1998 en kun je het nu alleen bezoeken met een rondleiding of een speciaal evenement!

JTBM-tentoonstelling-Radio Kootwijk

Ik heb enorm genoten van het immense gebouw. De Art-deco stijl is overduidelijk doorgevoerd in alle details en geeft het gebouw allure. Het meest indrukwekkend was de grote zaal met de tegelvloer waarin een fantastisch patroon zit! Maar ook de gevel is bijzonder mooi met de uitgehouwen vrouwen, de een Europees de ander Indische. En vergeet niet te kijken naar de deuren, de trapleuningen en de muren. Dus eigelijk totaal overrompeld door dit stukje geschiedenis! Dank Staatsbosbeheer dat jullie dit laten zien! Ga hier mee door!

JTBM-tentoonstelling-Radio Kootwijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

@